Συνάντηση του κ. Ι. Τσαμίχα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Ένωσης Διμερών Ελληνοευρωπαϊκών Εμπορικών Επιμελητηρίων και Έλληνα Πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου κ. Χάρη Οικονομόπουλο, τον Πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Eπιμελητηρίου κ. Christophe Lemarie, τον Πρόεδρο του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου κ. Μιχάλη Μαΐλλη και τον Πρόεδρο του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Τσαμίχα.
Στη συνάντηση, η οποία κράτησε περισσότερο από μία ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τους σκοπούς της Ένωσης, η οποία συστήθηκε τον Ιανουάριο του 2015 από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα διμερή ελληνο-ευρωπαϊκά επιμελητήρια, τα οποία εξακολουθούν να διατηρούν την αυτονομία τους, εναλασσόμενα εκ περιτροπής στην προεδρία της ανα εξάμηνο.
Οι κ.κ. Οικονομόπουλος, Lemarie, Μαϊλλης και Τσαμίχας, αφού ευχαρίστησαν τον κ. Πρόεδρο για το ενδιαφέρον και την ανταπόκρισή του, επεσήμαναν πως, από επιχειρηματικής άποψης, ο χρόνος στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, φαίνεται σαν να έχει σταματήσει, αν και εξακολουθεί να τρέχει.
Αφού διευκρίνισαν πως το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στα Διμερή Ελληνοευρωπαϊκά Επιμελητήρια δεν είναι πολιτικό αλλά οικονομικό, καθώς σκοπός τους είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, εξέφρασαν τη βαθύτατη ανησυχία τους για τις συνέπειες που καθημερινά σωρεύονται στην οικονομία και επιβαρύνουν την επιχειρηματικότητα, από  την παρατεινόμενη αβεβαιότητα και τη μεταρρυθμιστική αδράνεια των τελευταίων δώδεκα μηνών.
Εξέφρασαν την βαθύτατη ανησυχία τους για ιδεολογικές αγκυλώσεις που, παρα την επτάχρονη κρίση, το τεράστιο κόστος της και τις θυσίες της κοινωνίας, εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πολιτική ατζέντα μέχρι και σήμερα.
Η αναποτελεσματική διακυβέρνηση και η αστάθεια, συμπλήρωσαν, δεν μπορεί να εκπλήσσει, αν αναλογιστούμε πως, μόνο τα τελευταία έξι χρόνια, ο τόπος έχει επιχειρηθεί να κυβερνηθεί από έξι Πρωθυπουργούς με οκτώ υπουργούς Οικονομικών, χώρια τους υφυπουργούς τους. Ταυτόγχρονα, όμως, το γεγονός πως, τουλάχιστον, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, η κοινωνία, πέρα και πάνω από  ιδεολογικές προσεγγίσεις, είναι τόσο συσπειρωμένη, δημιουργεί ελπίδες.  Καθώς δεν παρέχεται, απλά, ευρεία υποστήριξη σε μιά κυβέρνηση, πέρα και πάνω από ιδεολογικές διαφορές, αλλά της ζητείται να ακολουθήσει ακόμη και διαφορετική συστηματική οικονομική πολιτική από αυτή που εξήγγειλε, αρκεί να σωθεί η πατρίδα, να υπάρξει ανάπτυξη και να αντιμετωπιστεί η ανεργία και η αεργία στον ιδιωτικό τομέα. Αρκεί να αποκατασταθεί η κανονικότητα, η εμπιστοσύνη, η αποτελεσματικότητα, η δικαιοσύνη, η αριστεία, το μέτρο και οι ελπίδες.
Οι συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ενημέρωσαν για τις δραστηριότητες του κάθε  επιμέρους Επιμελητηρίου και τομείς έντασης ενδιαφέροντος, όπως η ενέργεια, μεγάλα έργα υποδομών, κ.α. Επεσήμαναν, επίσης, την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας των εταιρειών που προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε. να εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Και σημείωσαν την ετοιμότητά τους για σημαντικές επενδύσεις σε πλήθος τομέων, με πολύ σημαντικά κεφάλαια, που θα δημιουργήσουν πλήθος νέων θέσεων εργασίας, εφόσον συντρέξουν έγκαιρα οι ελάχιστες προύποθέσεις που οποιοσδήποτε επενδυτής, Ευρωπαίος ή ξένος, χρειάζεται για να νιώθει ασφαλής.
Οι κ.κ. Μαΐλλης, Τσαμίχας, Lemarie και Οικονομόπουλος εξέφρασαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη βεβαιότητά τους ότι, εφόσον εφαρμοστούν άμεσα και αποτελεσματικά συγκεκριμένα μέτρα που έχουν ήδη προταθεί και τα οποία δεν έχουν οικονομικό κόστος για κανέναν, εφόσον αποκατασταθεί η κανονικότητα στα δημοσιονομικά θέματα και αντιμετωπιστούν έγκαιρα θεσμικά προβλήματα που αφορούν την αποτελεσματική διακυβέρνηση, την δικαιοσύνη και την σταθερότητα, η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει γρήγορα τον παραγωγικό πλούτο που τόσο πολύ έχει ανάγκη.
«Εάν πρυτανεύσει έγκαιρα η λογική, η Ελλάδα της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας μπορεί να γίνει γρήγορα η πατρίδα και η έδρα των πιο δημιουργικών, ικανών, καινοτόμων και πλούσιων πολιτών και επιχειρήσεων απ’όλο τον κόσμο. Τότε και μόνο η εν γένει κρίση στη χώρα, εκτός από ευκαιρία, θα γίνει, επιτέλους,  παρελθόν.»